Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Τα γενέθλιά μας

Συνεχίζοντας την επεξεργασία του θέματος "Ο Εαυτός μου" , μιλήσαμε σήμερα για τα γενέθλιά μας.
Ήταν μπερδεμένη στο μυαλό των παιδιών η έννοια "γιορτή" με την έννοια "γενέθλια" και έτσι  συζητήσαμε αρκετά γι' αυτό. Αφού διευκρινίσαμε ότι με τα γενέθλια γιορτάζουμε τη μέρα που γεννηθήκαμε είπαμε πως  συνήθως κάνουμε πάρτι . Μιλήσαμε για το τι κάνουμε σε ένα πάρτι και φτάσαμε στην τούρτα και τα κεράκια. Φτιάξαμε λοιπόν  ο καθένας την τούρτα του με τη γεύση που του άρεσε και μετρήσαμε τα κεράκια που θα σβήσουμε. Δεν παραλείψαμε να πούμε το σχετικό τραγούδι. Στη συνέχεια στο καβαλέτο τα παιδιά έφτιαξαν τούρτες σε διάφορες γεύσεις!!!
 Σε μια μεγάλη τούρτα έβαλαν τα παιδιά το όνομά τους στο μήνα που έχουν τα γενέθλιά τους  και είπαμε σε ποια εποχή ανήκει αυτός ο μήνας.

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας.

Σήμερα συνεχίσαμε την παρατήρηση του εαυτού μας και συγκεκριμένα των χαρακτηριστικά του προσώπου. 
Γράψαμε τι υπάρχει στο πρόσωπό μας.

Στη συνέχεια φτιάξαμε πίνακα  και ομαδοποιήσαμε και  μετρήσαμε  τα παιδιά ως προς το χρώμα των μαλλιών τους.

 Ο καθένας στο καβαλέτο έφτιαξε το πορτραίτο του.

Σε κάνσον τους είχα κολλήσει μαλλιά κομμένα από περιοδικά και τα παιδιά συμπλήρωσαν τα χαρακτηριστικά προσώπου που έλλειπαν. 

Χορέψαμε το  τραγούδι ΟΚΙ ΠΟΚΙ ακούγοντάς το στο Youtube.

Παίξαμε παιχνίδια στην Kidepedia (τόμος Άνθρωπος) σχετικά με τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Αγόρι ή κορίτσι;


Σήμερα το θέμα που μας απασχόλησε ήταν τα φύλα. 
Σε δύο στήλες έγραψαν τα παιδιά το όνομά τους και μετρήσαμε πόσα αγόρια και πόσα κορίτσια ήταν σήμερα στο σχολείο. Συγκρίναμε τις λίστες και καταλήξαμε ότι τα αγόρια είναι περισσότερα από τα κορίτσια και μάλιστα κατά 6 παιδιά.

Μιλάμε για τον εαυτό μας;



Μετά  το θέμα για το Πολυτεχνείο ο πίνακας ανακοινώσεων  του σχολείου  έμεινε άδειος . 
Κοιτώντας τον το πρωί το μόνο που βλέπαμε ήταν οι φωτογραφίες  των παιδιών  από τις πρώτες μέρες τους στο Νηπιαγωγείο.  Τα ρώτησα αν ήθελαν να μιλήσουμε για αυτές.Άρχισαν  λοιπόν να μιλάνε για τα πρόσωπά τους και  τα ρούχα τους. Στη συνέχεια ρώτησα αν θα ήθελαν να μιλήσουν για τον εαυτό τους ....